Egy szombat nálunk

Kíváncsi vagy, hogy telik egy szombat nálunk, a Terézvárosi Adventista Gyülekezetben? Akkor gyere velünk, és pillants be!…

Először is elmondhatjuk, hogy egy nagy, színes, nemzetközi gyülekezet vagyunk, mert a magyarok mellett helyet kapnak az Afrikából és a világ más tájairól érkezett hittestvérek, diákok, akik angol nyelven külön istentiszteletet tartanak, illetve a Kínai Misszió. Legtöbb tagunk és vendégünk nem Budapest VI. Kerületéből érkezik, hanem messzebbről, mert megéri ide járni! Nálunk minden korosztály vagy társadalmi csoport megtalálja a helyét, összeköt minket a szeretet és az ima ereje.

A közös ünneplés minden szombaton 9.30-tól egy imával és énekkel indul, majd kezdődik a kis csoportokban való Bibliatanulmányozás, az úgynevezett szombatiskola. Az a különleges benne, hogy a világon minden adventista ugyanazt a tanulmányt veszi át a hét során negyedévről negyedévre, így bárhol be tudunk kapcsolódni, és online is lehetőség van több csatornán, különböző nyelveken olvasni vagy beszélgetéseket hallgatni a heti témáról. Nagy erő van a kis csoportokban, aki szeretne, elmondhatja véleményét, tapasztalatát, ezzel erősítjük egymást. 

Nagyon hatékony, hogy a gyerekek és fiatalok külön korcsoportokra bontva és helységben tanulnak. A legkisebbek, a Noé Bárkája az óvodásokat teszi ki (ide már két éves kor felett is beülhetnek a csemeték), ők a bibliai történeteket játékosan sajátítják el, sokat énekelnek, és nagy hangsúlyt kap a kézműveskedés. Az általános iskolák alsó osztályosait összefoglaló csoportban is szintén két tanító van, akik kérdésekkel segítik az önálló gondolkodást és sokszor rejtvényekkel, feladatlapokkal színesítik az ige elsajátítását. A gyerekek aktívan részt vesznek, felolvasnak a Bibliából, lelkesek. A felsősöknél még nagyobb teret kap az otthoni tanulmányozás is, és a kiskamaszok választ kaphatnak a kérdéseikre. Gyülekezetünkből is több diák nevezett be egy országos, több fordulós „versenyre”, a Bibliai Olimpiára, ahol a Szentírás egy-egy könyvéhez kapcsolódó feladatokat oldanak meg hétről hétre, otthonról beküldve a válaszokat, a döntők pedig személyesen, egy gyülekezetben vannak. A Gyermekiskola ebben is támogatja, motiválja a fiatalokat, olykor ajándékokkal kedveskedik a helyezetteknek. A születésnapokat is megünnepeljük.

A szombatiskolát követő negyedórás szünetben tudjuk egymást üdvözölni, elfoglalni a helyünket, így nagy a vidám sürgés-forgás. Az istentisztelet 11 órakor kezdődik, meghatározott rend szerint zajlik, de nincs két egyforma belőle, hiszen mindig más a prédikáció témája, sokszor előadója is, más a közös ének, mindig látunk új arcokat. A kórus, a szavalat és a hangszeres játék a művészet eszközeivel segít közelebb kerülni a Mennyhez. Saját, négyszólamú kórusunk van kiváló karvezetőkkel, zongoristákkal, akik péntek esténként fáradtságot nem kímélve gyakorolnak, mert fontos nekik hogy méltó módon zengjenek az Úrnak!

 A gyülekezet gondot fordít arra, hogy a gyermekek is jól érezzék magukat: a szószék elé a szőnyegre ülve hallgatnak egy érdekes, az ő nyelvükön elmondott történetet, amihez időnként képvetítés, tárgyak vagy apró ajándékok is kapcsolódnak. Így ők is részesei lehetnek az istentiszteletnek, valamint nekünk felnőtteknek is derűt, örömet ad az ő jelenlétük. Hát még mikor időről időre bemutatják, milyen szépen tudnak énekelni, Bibliaverset vagy költeményt elmondai, zenélni vagy akár csengettyűzni! Utóbbinak nagy sikere van, hiszen a csengettyű ritka és elbűvölő hangszer, nagyon ügyesek benne a kicsik. Az óvodások utána visszamennek a gyermekiskolába, az iskolások viszont már egymás vagy a szüleik mellé ülve figyelik az istentiszteletet.  

Sokszor a Lelkészünk, dr. Szabó János nyitja meg az igét, vagy segédje, Nagy Tamás, gyakran pedig vendég lelkész érkezik. A prédikáció mindig aktuális, elgondolkodtató, mélyre ható kérdéseket hoz felszínre bennünk. A lelkész imája és közös éneklés, majd áldásmondás zárja le a délelőtti alkalmat. A konyhában lehetőség van közös ebédre. Délután is időnként sor kerül istentiszteletre, jótékonysági koncertre, zenekarra (pl. Orvosmuzsikusok Egyesülete) vagy művészeti estre. A kisgyermekes családok számára működik egy Szülők Köre segítő csoport, ahol minden hónapban valamilyen fontos témát járunk körbe és beszélünk át egy szakemberrel, lelkésszel, akitől bátran kérdezhetünk. Megosztjuk saját tapasztalatainkat is, ezzel támogatva egymást, mint keresztény szülők, majd közösen vacsorázunk.

A hagyományos szombatok mellett vannak különleges alkalmak, amikor a teremtés emlékünnepén kívül még másról is emlékezünk. Mivel Magyarország központi és legnagyobb gyülekezete vagyunk, elég sok ilyen van! ☺

Negyedévben egyszer Úrvacsorát vehetnek a hittestvérek megszentelt kenyér és szőlőlé formájában, valamint egymással lábat moshatnak, ahogy ezt Jézus bemutatta. Ilyenkor újraéljük azt, hogy drága Megváltónk ártatlan Bárányként magára vállalta a büntetést és meghalt értünk, hogy megbocsáthassa összes bűnünket és üdvözítsen! Mindig nagy öröm, ha egy kedves új taggal gyarapodik a közösség – szeretettel fogadjuk a családokba született kisbabákat, és azokat a felnőtteket, akik vallást téve hitükről, az alámerítéses keresztség során, a Szent Lélek által születnek ujjá. Így az áldáskéréssel egybekötött gyermekbemutatók és keresztségi istentiszteletek is nagyon ünnepélyesek.  Minden évben megemlékezünk az édesanyákról és az idősekről. A karácsonyi -, húsvéti-és pünkösdi ünnepélyen kívül rendhagyó szombat még az őszi aratási hálaadó istentisztelet, ahol a gyönyörűen feldíszített szószékre helyezzük a terményeket, kenyereket, amit utána közösen elfogyasztunk; a hitéleti konferencia, az adventi kórustalálkozó, vagy a Fiatalok Jézusért Konferencia. (Az idei jan. 24-28 között „Szeretet által” címen került megrendezésre, a világ több tájáról érkeztek hallgatók és előadók, azon a szombaton tényleg élettel és tűzzel telt meg a gyülekezet a sok lelkes fiataltól!)

Sokszor fordulnak meg nálunk vendégek, ami szintén különlegessé teszi az adott alkalmat, például külhoni vagy külföldi lelkész (nemrég járt nálunk pl. Clifford Goldstein, a szombatiskolai osztály vezetője, 2022 áprilisában Mark Finley híres evangélizátor), más gyülekezetek kórusai és szolgálat tevői, amikor is egész nap ők szolgálnak, máskor egy terület mutatkozik be az egyházból, például a Női Szolgálatok Osztálya, a Tábea, vagy az Adventista Motoros Misszió, aki egyedülálló elhívást kapott a motorosok elérésére. Február 10-én Családi napot vagy Expo-t szervezünk, ahol a családi élet több területét mutatjuk be, szórólapokat vihetünk el, együtt tanulhatunk, beszélgethetünk.

Ha kedvet kaptál, akkor szeretettel várunk az év bármely vagy minden szombatján! 🙂

2024-03-13
Címkék: Gyülekezetünk eseményei, Nyitó oldal

Még nem szólt hozzá senki